Gràcies per la trucada i per matisar

 

“Lo cortés no quita lo valiente”. Amb aquest lloable refrany castellà, “Balsareny Avui” vol no desmerèixer en cap moment aquella trucada que conscienciava educadament un fet antieducatiu, comentada en la secció “Punta de Brau”, del Sarment núm. 374, de novembre de 2008.

Per situar-nos, deixeu-me fer un breu recordatori mitjançant els darrers paràgrafs d'aquell escrit: “La referència festiva es referia a la Fira d'Entitats. Arribava l'hora de plegar veles i a l'estand on principalment els més menuts van poder prendre un compromís educatiu envers l'esport de la pesca, una quantitat de peixos portats a la fira per entrenament de l'art de pescar foren abocats al terra de la plaça davant de molts nens. El fet, lamentable educativament parlant, va fer plorar més d'un nen i nena que es trobava allà”.

Reafirmant els fets, “Balsareny Avui” vol matisar-los. Uns dies després d'haver vist la llum les línies de l'escrit, es va parlar amb una segona persona responsable de l'Associació de Pescadors de Balsareny, i la mateixa va entendre que llançar els peixos al terra de la plaça no va ser un procediment correcte i menys davant de nens i nenes. Ara bé, va matisar el fet: “L'espècie de peixos que es duen per entrenament a les fires són d'una espècie anomenada abulets (“alburnos” en castellà). Aquests peixos són joves i es multipliquen molt. Si després d'un servei firal s'aboquessin al riu, contribuirien a fer malbé la fauna que dóna vida als nostres rius. Per tant, la llei permet que aquests siguin sacrificats”.

Queda clar que el procediment correcte hauria estat posar dins unes bosses les bestioles d'aquesta espècie i tot seguit procedir amb el fet raonable que marca la llei.

Josep Gudayol i Puig