El dia 14 de febrer va tenir lloc l’acte inaugural del nou servei de visites guiades al Castell de Balsareny. L’acte el va convocar, en representació de la usufructuària de la propietat, Sra. Maria Teresa Martín, el seu fill, Lluís Alòs i Martín. Hi van assistir Josep Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa; Jaume Rabeya, alcalde de Balsareny; Carles de Montoliu, baró d’Albi, president de la Fundació Castells Culturals de Catalunya – Castells de Lleida; Ramon Orpinell, director gerent d’aquesta fundació; i Josep Guardiola, el director de JG Esdeveniments i Màrqueting, empresa que gestionarà les visites; i diversos alcaldes de poblacions veïnes.

En nom de la usufructuària, Lluís Alòs va anunciar que el 4 d’abril tindria lloc una diada de portes obertes i des d’aquest dia es podrà tornar a visitar el Castell, tant particulars gom grups, els dissabtes a les 5, 6 i 7 de la tarda i els diumenges al matí i migdia, a les 11, 12 i 13 hores; també, però, es podrà visitar la resta de dies de la setmana, prèvia reserva (al telèfon 938 736 371, www.esdeveniments.cat). Alòs va explicar que els beneficis obtinguts de les visites es destinarien íntegrament a la reforma i millora de les instal·lacions. I va manifestar el seu agraïment a les moltes persones que estimen el Castell i que d’alguna manera n’han tingut cura o hi han tingut relació, esmentant especialment Abel Artigas i Maria Josep Cors.

Jaume Rabeya va evocar els anys 60-70 del segle passat, en què al Castell es van celebrar importants activitats culturals, com els concerts de Joan Manuel Serrat i Guillermina Motta o els Octubres d’Art, i va recordar la il·luminació exterior que el monument havia lluït en aquell temps; i va dir que la reobertura de les visites pot contribuir a la potenciació turística de la zona. Finalment, el conseller Huguet va destacar la importància de la història del castell, com a element de singularitat: “si sabem explicar bé la història, tenim un bon producte basat en el turisme d’identitat, que no depèn del sol o de la neu, sinó del poble”; i va instar els gestors culturals a vincular la història del Castell amb la història del Bages i vehicular un discurs coherent de les èpoques més emblemàtiques de l’Edat Mitjana: el romànic, amb les esglésies rurals i el monestir de Sant Benet de Bages; el rei Pere III, i el seu fidel Ramon de Peguera —que va reconstruir el Castell més o menys tal com el coneixem avui—; la Sèquia, la Seu de Manresa i altres elements del gòtic manresà, o la festa de la Llum, fins arribar al bandolerisme del segle XVII, que també va afectar el nostre poble.

L’acte va començar amb un recorregut per les dependències del Castell, encara sense guies ni comentaris; va continuar amb els parlaments al peu de l’escala i va acabar amb tots els assistents brindant amb cava.

R. Carreté