- Editorial -

El Castell torna a obrir les portes 

 

Una bona notícia, de la qual ens fem ressò en aquest butlletí. Després d’un temps sense poder-lo visitar, la propietat del Castell, per mitjà d’una empresa d’esdeveniments, oferirà de nou un servei de visites guiades a l’emblemàtic monument balsarenyenc. El 4 d’abril hi haurà una jornada de portes obertes i a partir d’aquest dia l’edifici es podrà visitar els dissabtes a la tarda i els diumenges al matí, i també es podran concertar visites a hores convingudes. El representat de la propietat va manifestar que tot el benefici que s’obtingués de les visites es destinaria al manteniment i millores del Castell, també una bona notícia.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, es va felicitar per aquesta iniciativa i va proposar que, a més de les explicacions històriques i arquitectòniques de l’edifici en si, es relacionés el Castell amb altres elements de la història de la comarca, com Sant Benet de Bages, la Sèquia o la Seu de Manresa, en el marc d’un “turisme d’identitat” que no depengui del clima o les ofertes de temporada, sinó de la singularitat de cada poble.

El Castell ha estat sempre una propietat privada, que tanmateix el poble contempla amb l’orgull d’un monument propi, que veu deteriorar-se sense que les institucions públiques hi intervinguin, cosa que altrament és complexa des del moment que es tracta d’un bé privat. La tasca de la Fundació Castells Culturals de Catalunya —el president i el director de la qual també eren aquí aquell dia— ajuda a preservar i dinamitzar aquests edificis que constitueixen un valor històric i monumental per al país i que poden ser també font de turisme interior. Tant de bo que entre tots, propietat, empresa organitzadora i organismes públics, es pogués recuperar per al Castell la vitalitat de dècades passades, en les quals s’hi van organitzar esdeveniments culturals importants, com l’alcalde Jaume Rabeya va recordar en el seu parlament.

El Casal Verge de Montserrat inaugura l’ampliació

El Casal Verge de Montserrat, amb la presència de la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va inaugurar les obres d’ampliació. Així, l’edifici inicial, construït el 1947 per Ricard Viñas com a hospital, ampliat en diverses ocasions i reconvertit en residència de gent gran, gaudeix avui un complex d’equipaments moderns, espaiosos i lluminosos, millorant així les condicions d’atenció que ofereix als seus estadants. Balsareny se’n pot felicitar, i és de justícia reconèixer al patronat que regeix aquesta residència, i als seus directius i personal, la tenacitat i implicació amb què han aconseguit els recursos necessaris per a una obra tan notable.

La fesomia de la plaça de l’Església ha tornat a canviar. Després de la remodelació municipal, amb què va desaparèixer la farola central, i amb la recent deconstrucció, el passat hivern, per raons de seguretat després de la caiguda d’un llamp, de l’espadanya del campanar, ara ha desaparegut l’antic portal d’accés al Casal, substituït per una porta més funcional. El paisatge canvia, el món gira, Balsareny es mou i va endavant.

“Informem”… millor, si us plau

El grup municipal del PSC ha difós el número 4 (gener/febrer 2009) del butlletí “Informem”. Independentment del seu contingut —amb el qual es pot estar més o menys d’acord—, és de lamentar la descurança amb què l’han publicat, sense sotmetre els originals a una revisió gramatical, ja que l’opuscle conté nombroses errades d’ortografia i sintaxi, tant en català com en castellà. Ningú no està exempt de cometre incorreccions lingüístiques —tampoc aquest butlletí, on també se’ns n’escapen, tot i la cura que intentem posar-hi—, però per això mateix cal estar-hi especialment amatents. Perquè les formes són tan importants com els continguts, i la llengua —qualsevol llengua— és un valor a preservar.

Sarment