Activitats d’octubre a la biblioteca

 

Hora del conte

El més d’octubre esperem la companyia “En Clau de Clown” el dia 28 d’octubre del 2009 a les 6 de la tarda.

Es tracta d’un espectacle d’animació: la versió reduïda d’Un somni de pirates. Aquesta versió consta de dues parts: la primera, més teatral, on es presenten els personatges i s’hi exposa l’argument. La segona part es desenvolupa amb la col·laboració de tots els nens i nenes que fins ara havien fet d’espectadors. Es tracta de fer-los partícips, a través de jocs i cançons, de la nostra aventura per cercar el misteriós tresor de Barbanegra.

La durada és aproximadament de 45 minuts. Està adreçat a un públic familiar de nens i nenes entre 4 i 10 anys.

Argument: Els nostres dos pirates: el capità Barbacoa i el seu grumet Pocapena, són dins el seu vaixell Temut a punt de partir a la recerca del tresor, el mapa del qual el capità acaba de robar al temible Barbanegra. Abans d’emprendre la travessia per cercar el preuat botí se’ls planteja un petit entrebanc: no tenen tripulació. Necessiten una ferma tripulació de grumets que els ajudin en aquesta aventura: és aquí quan recluten tots els nens i nenes que hi estiguin interessats. Un cop a bord del vaixell, el primer que cal fer és la formació dels nous pirates. Hauran de presentar els respectes al capità, aprendre la salutació entre els pirates i finalment superar la prova intel·lectual. Un cop formats, inicien el viatge, però cal que tothom hi vagi amb el seu propi vaixell, així que mitjançant un altre joc construïm un vaixell de paper per a tothom. Un cop llest, ja podem hissar les veles i salpar. L’aventura per mar comença; s’hauran de sortejar diferents perills, com una roca enmig de l’oceà, una tempesta de llamps i trons i una forta ventada. Tot plegat fa que poc a poc el vaixell quedi malmès fins al punt que s’enfonsi. Però no està tot perdut, de les pitjors desgràcies sempre se’n treu alguna cosa….

Equip artístic: El seu grumet Pocapena

Autoria: En Clau de Clown
Direcció: En Clau de Clown
Actrius: Elena Codó i Carme Porta

 

Exposició

De l’ABC a l’SMS

Des dels inicis de la història els éssers vius s’han comunicat amb signes, ja siguin aquests auditius, olfactius, gustatius, gestuals, visuals...

Ara bé, amb l’aparició de l’escriptura, la humanitat va trobar la manera de comunicar-se més enllà de l’espai i del temps.

La comunicació directa va donar pas a una comunicació en diferit: autor i lector podien estar separats per anys i per quilòmetres. L’autor podia ser un nàufrag escrivint un missatge de socors des d’una illa, i el receptor, un jove mariner que feinejant a la costa, trobava una nota dins una ampolla.

No passava res, la comunicació era possible! Amb l’aparició de l’escriptura, i com a conseqüència dels alfabets, la humanitat va trobar la manera de comunicar-se més enllà de l’espai i del temps.
Aquesta exposició vol ser un recorregut a través de la literatura infantil i juvenil per tot el procés d’aprenentatge de l’escriptura i, és clar, de la lectura, i de com aquesta forma part de les nostres vides. Es començarà parlant d’imaginaris i abecedaris; es coneixeran llibres on l’escriptura es converteix en un joc i també d’altres que demostren com és d’important aprendre a escriure. Per últim es presenten una selecció de les millors novel·les juvenils de cartes, diaris, emails o xats.

La trobareu a la nostra biblioteca des del 15 d'octubre fins al 6 de novembre de 2009.

Maria Jesús Rodríguez Melero
Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny