Marc Selgas, nou president d’ERC a Balsareny

 

Fa unes setmanes es va fer públic que el grup local d’ERC havia elegit president en Marc Selgas, substituint Josep Bruch. En Marc va formar part de l’equip de govern de l’Ajuntament entre els anys 2003 i 2007, però hi era com a membre del VAI (Via Alternativa Independent), que va governar conjuntament amb ERC i el PSC. Com va ser que et fessis després membre d’Esquerra?

Vaig endinsar-me al món de la política amb el VAI, amb 22 anys. Quan vaig acabar la carrera de Ciències Polítiques, vaig trobar feina d’assessor al grup d’ERC al Parlament de Catalunya. En aquell moment, ja era militant d’Esquerra i, un cop acabada la legislatura, em va semblar que no era ètic tornar-me a presentar a les eleccions amb el VAI, i per això no vaig formar part de les llistes. Actualment, treballo com a tècnic assessor d’ERC al Bages, que mira de renovar i donar un aire nou a les executives locals. A partir d’aquí, va ser Esquerra de Balsareny qui va proposar el meu nom, i jo vaig acceptar, ja que tinc moltes ganes de tornar a treballar per al poble.

Ets politòleg, has fet un màster en Relacions Internacionals i estàs fent el doctorat sobre Estudis Interculturals. Què et sembla que pots aportar a ERC des de la presidència de l’agrupació local?

Puc aportar l’experiència d’haver estat durant quatre anys a l’Ajuntament de Balsareny com a regidor de Cultura, Esports i Joventut i, sobretot, una altra manera de fer política, que he après a partir d’experiències viscudes, tant per la meva feina al Parlament de Catalunya com per la meva estada a la Xina. Justament en aquest país, que a primer cop d’ull pot semblar molt allunyat del nostre poble, vaig descobrir iniciatives que serien perfectament aplicables a Balsareny, com ara el bon funcionament de les polítiques participatives a nivell local. En molts pobles del sud de la Xina, per exemple, els habitants tenen la possibilitat de decidir quin projecte de plaça o escola els agrada més. Es tracta d’una política molt propera, per als ciutadans, i crec que seria molt interessant que es pogués dur a terme també aquí. La meva intenció és aportar noves visions i noves solucions a les demandes del poble.

Parlant de consultes a la ciutadania, com veus l’onada de consultes populars sobiranistes que s’estan fent arreu de Catalunya?

Crec que són un acte democràtic necessari, que s’ha de fer. En aquests moments la democràcia espanyola està molt debilitada: la transició no s’ha fet bé, ja que hauria d’haver implicat un canvi més profund del que hi ha hagut. I ara s’ha arribat a un punt que la societat catalana creu que cal fer ús d’aquest dret.

Veus possible fer aquesta consulta a Balsareny, com s’ha fet en altres poblacions veïnes?

Sí. Només cal gent implicada, que hi és, per organitzar-la. A títol personal, donaré suport a qualsevol iniciativa que sorgeixi en aquest sentit. I, tot i que els partits polítics i les institucions n’han de quedar al marge, sí que haurien de donar suport logístic a la consulta. No sé quin pot ser el resultat, però això és secundari. El més important és que es pugui fer. I crec que ens en sortirem.

Durant els anys que vas estar a l’equip de govern municipal, com valores el nivell de col·laboració i “bon rotllo” amb ERC i amb el PSC a nivell local?

En un poble es tracta, bàsicament, de relació amb les persones, i no tant amb els partits. En aquest sentit, la relació amb les persones que formaven l’equip de govern va ser molt fluida. A més, els regidors podíem fer i desfer, teníem capacitat de decisió i no havia de passar tot per l’alcalde, com passa ara. Abans es parlava, però hi havia especialització i descentralització, que és com crec que ha de ser la política. Considero que els polítics locals han de poder decidir, ja que el que el poble necessita són accions; si no, les polítiques es demoren. Quan tot recau sobre una sola persona, difícilment es pot parlar de democràcia.

A què creus que es va deure l’èxit electoral d’ERC, VAI i PSC l’any 2003 i per què creus que a les següents eleccions municipals, el 2007, una part significativa de l’electorat va retirar-los la confiança per retornar la majoria absoluta a CiU?

A les primeres eleccions, penso que hi va haver un vot de càstig a CiU, tot i que potser moltes persones no esperaven un “càstig” tan gran. Però és molt difícil canviar la manera de fer d’un poble que s’ha acostumat, durant vint anys, que tot vagi d’una determinada forma. Amb tot, em sembla que quatre anys són molt pocs per adonar-se de si les coses es fan bé o no; com a mínim en calen vuit per poder fer una valoració fiable. Diria que ens va faltar comunicació envers la ciutadania, ja que de coses se’n van fer moltes. Vam ser més gestors que no pas polítics, i ho vam pagar. Però podem dir tranquils que mai no hem mentit i sempre hem anat amb la veritat per davant, ja que la nostra única intenció era treballar per al poble, i no hem tingut mai interessos personals. No es pot dir el mateix, en canvi, de CiU, que va mentir en el seu programa electoral per desprestigiar els altres partits.

Com valores la gestió de Balsareny d’ençà que el govern va tornar a mans de CiU?

Durant el primer any d’aquesta legislatura vaig desconnectar bastant de la política local, però ara que torno a ser aquí, veig un poble bastant quiet i parat. Culturalment, per exemple, les entitats funcionen autònomament, però els actes organitzats des de l’Ajuntament s’han reduït i les promeses que hi havia al programa electoral de CiU han quedat en una cortina de fum. A més, vam deixar l’Ajuntament amb un superàvit que es va dedicar a asfaltar carrers. Era necessari? No es podien haver dedicat a millorar el camp de futbol, a fer activitats culturals o a engegar d’una vegada la llar d’infants? No es podia haver preguntat als balsarenyencs en què volien invertir aquests diners? I cal tenir present que s’han de fer accions durant quatre anys i no limitar-les als últims sis mesos abans de les eleccions.

Què n’esperes, de l’any 2010, per Balsareny i per Catalunya?

Pel que fa a l’àmbit català, crec que hi haurà un canvi, un canvi que estarà molt condicionat per la resolució del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i les consultes sobiranistes. Penso que el resultat de les consultes del 25 d’abril, que es faran en ciutats molt importants, com ara Barcelona, marcaran un abans i un després per dir cap on tira el país. També la gestió que faci el tripartit durant aquests primers mesos del 2010 afectarà les eleccions.

Quant a Balsareny, em temo que el 2010 no serà gaire diferent del 2009. Sembla que s’ha instaurat la dita “Qui dia passa, any empeny” i que hi ha la dinàmica de l’anar fent i que ja estem bé com estem. Malgrat tot, jo espero que si se celebra la consulta el 25-A es generi de nou un esperit de poble i que es vegi que els balsarenyencs tenim ganes de fer coses.

Mireia Carreté