La família Martínez Barrau estima els cavalls i en gaudeix

 

“Als meus fills els hi ha agradat sempre i des de ben petits el món del cavall. Recordo quan el Kevin i l’Anabel en arribar la Festa dels Traginers, se’ls posaven els ulls com taronges en veure passar els cavalls i genets que tanquen la gran cavalcada”. Són paraules de Joan Martínez González.

Martínez va néixer a la població andalusa de Jerez del Marquesado, el 9 de juliol de 1961. En arribar a Catalunya, va cursar els estudis bàsics a Galera, Navàs. Ens comenta que passa el temps amb la família i el treball, tot i dedicar les estones que pot amb els seus cavalls. Al Joan li agraden tots els esports en general, però per sobre de tot, les curses relacionades amb els cavalls. També li encanta el cinema i la televisió, i no ha viatjat massa, tot i que coneix bé el Marroc, ja que va fer el servei militar a Melilla.

En Kevin Martínez Barrau, el seu fill, va néixer a Manresa el 12 d’agost de 1990. Ha cursat els estudis de primària i de torner i soldador. Actualment està cursant els estudis secundaris obligatoris, que no va poder acabar en el seu dia. Durant el curs de torner i soldador va anar a Bèlgica per tenir la possibilitat d’obtenir uns coneixements més amplis. Al Kevin li encanta navegar per internet i sobretot fer consultes sobre tot allò relacionat amb el món dels cavalls. En el camp dels esports, apart de muntar a cavall, li encanta córrer amb moto de muntanya.

- Com va néixer aquesta afecció als cavalls?

- Als meus fills els ha agradat des de ben petits. Entre el Xavi Vall i l’Adrià Orriols, dos enamorats del món del cavall, el Kevin i l’Anabel han participat quasi sempre, amb els vestits tradicionals, a la Festa dels Traginers. Ha estat doncs arran de la Festa que vaig decidir comprar com a regal un bon dia un cavall a cadascú.

- Quant val un cavall?

- El preu d’un cavall pot variar molt segons la raça, l’edat o bé els seus orígens. Un cavall en arribar a vell val molt poc, aproximadament uns 300 euros, ja que quasi sempre acaben anant a un escorxador. Malgrat tot, un cavall vell pot ésser molt útil per poder-lo muntar per aprendre’n. Al mercat hi ha diferents opcions de compra, però l’opció que se sol fer més és comprar exemplars de cinc anys en amunt, que hagin passat la doma, perquè així ja estan a punt per cuidar-los i gaudir-ne al màxim. Amb aquestes característiques, el preu pot oscil·lar al voltant dels 1.000 euros. Un animal bo no té preu, ja que us puc assegurar que s’arriben a estimar molt.

- Quants cavalls teniu?

- Tenim tres cavalls: la Brenda, una euga de 14 anys de raça àrab i que és la més mimada; el Camarón, un cavall de 7 anys creuat hispano-àrab; i el Ros, un cavall de 8 anys creuat anglo-àrab.

- Quants anys pot arribar a viure un cavall?

- Doncs depèn, igual que depèn pel que fa a les persones. Nosaltres hem arribat a conèixer exemplars que han portat una vida folgada i sana i han arribat a viure fins a 30 anys, el que és una edat privilegiada per un cavall.

- Quin és el règim alimentari dels cavalls i què poden arribar a consumir durant el dia?

- Això pot anar lligat amb el tipus d’esforç que li fem fer a l’animal. Ara bé, bàsicament mengen de 3 a 6 kg de pinso repartits entre matí i tarda. Una tercera ració al vespre pot anar acompanyada d’ingredients com palla, alfals, etc. Per descomptat, però, que el que vol un cavall és alimentar-se en el medi natural, tot el dia pasturant, on pot arribar a menjar-se uns 50 kg de verd.

- On podem trobar una bona oferta per comprar un cavall?

- Els podem comprar a criadors o bé tractants els quals es dediquen a aquest mercat. Aquí a Catalunya tenim mercats molt bons on es poden trobar tota mena de races.

Josep Gudayol i Puig