Gran Diada de Traginers

 

Fotos Alfred Selgas

La Festa dels Traginers va congregar un any més una gran gentada, aprofitant que el temps va ser generós i ens va obsequiar amb un cap de setmana assolellat i amb temperatures benignes. Dijous va ploure, però la pluja no va deslluir la simpàtica presentació del Traginer a l’escola. Ja des de divendres el bon temps es va ensenyorir de l’ambient, i així es va celebrar el Correfoc infantil, la Batucada dels Tronats de Monistrol i el concert, fora de programa,  dels grups Bou, Trempera i Bullit, els dos darrers amb integrants de Balsareny. Dissabte, els Traginers Petits van desfilar després d’una molt concorreguda passejada en ruquet dels més menuts i de córrer el tradicional joc de les anelles. Després, el concert de l’Escola Municipal de Música, la gran Cercavila de Foc, l’espectacle de foc “la Llegenda del Castell” amb diversos grups de foc de Catalunya i la colla Peta Fluix, i la concorreguda Ruta del Traginer, seguint animadament la gresca de bar en bar fins arribar al ball del pavelló amb l’Orquestra Mitjanit.

Diumenge, al so dels Trabucaires de Rajadell, la Torrada va aplegar els nombrosos visitants que hi van poder torrar pa i esmorzar-hi. En diferents àmbits, la demostració de l’elaboració artesana del porc, la cocció d’una vedella i la ferrada i esquilada d’un animal eren animades per l’acordió de Valentí Alsina i la banda de música d’Igualada. A migdia, una majestuosa Cavalcada dels Traginers, tan llarga que, després de completar tot el circuit, el cap n’atrapava la cua, va desfilar pels carrers de Balsareny, presidida pel banderer Marc Mas i els seus cordonistes, Jordi Mas i Edgar Arnau,  acompanyats de la cobla Ciutat de Manresa. Seguien els hereus i les pubilles de la Catalunya central, els nostres gegants, grallers i bastoners, i l’escenificació de la comitiva d’un casament de pagès, representat per Marta Jurado, Anna Obradors i Aaron Abardia.

A continuació venia el nucli central de la desfilada: el grup de Traginers amb els seus bastos, àrguens, albardes, sàrries i altres guarniments autèntics que donen sentit i cohesió a la Festa. Tot amenitzat per diverses bandes de música, una nodrida representació de carruatges vistosos i els no menys nombrosos espontanis que tancaven la cercavila amb els genets que participarien després a les curses. Tots es van aplegar a la plaça de l’església per rebre la benedicció, origen ancestral de tota aquesta diada, a càrrec de mossèn Lluís Tollar, enmig d’una alegre repicada de campanes. No hi va faltar la detallada explicació de la cavalcada, a càrrec de Jacint Orriols, que aporta un valor afegit impagable a aquest acte. La comitiva es va cloure portant l’estendard al banderer de l’any que ve, Rossend Santasusana.

A la plaça de la Mel, era difícil de moure’s pel mig d’un Mercat del Traginer amb tot de productes tradicionals i activitats artesanes diverses. Al Rebost del Traginer van exhaurir les existències. La botiga de ceràmica, la taverna i l’exposició antològica de fotografies veien els seus recintes atapeïts de gent.  L’oficina d’Informació va fer honor durant tot el dia a la important tasca de coordinació i divulgació que tenia encomanada.

A la tarda, la tradicional Cursa de cavalls, mules, ases i ponis a la pujada del Castell va ser també un èxit de públic, i la festa es va cloure amb la ballada de sardanes a la plaça de les Monges, a càrrec de la cobla Ciutat de Manresa.

Balsareny es pot sentir orgullós d’aquesta Festa, documentada a començaments del segle XX i que molt possiblement ja venia d’abans, tot i que reduïda a la benedicció del bestiar per sant Antoni, amb desfilada, jocs d’habilitat dels genets i ballades populars. La gran embranzida va venir l’any 1970 (ja en fa 41, doncs), amb motiu de la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, quan sota l’impuls de l’alcalde Josep Casaldàliga es va constituir una nombrosa comissió popular que, amb molta il·lusió i empenta, va començar a posar les bases d’una Festa oberta a tot Catalunya i més enllà, i que a poc a poc va adquirir una importància i un ressò del quals ens en podem felicitar tots plegats.

Tots plegats. Perquè el valor principal de la nostra festa és que tothom la percebem com una cosa pròpia, i que s’obre a la participació de moltíssimes persones, sense distinció d’edats, gèneres, ideologies, religions ni color de la pell. La Festa la fa tota la gent que hi participa i que contribueix amb més o menys mesura a fer-la agradable, oberta i popular. És en aquesta transversalitat, en aquesta obertura, on rau l’essència de la Festa, allò que fa que tots ens en sentim orgullosos. Seria trist que mai caiguéssim en l’error de voler diferenciar el valor d’una activitat concreta segons qui és qui la duu a terme. Això seria restar. Al contrari, seria magnífic recuperar aquell esperit del 1970, quan tot el poble es va abocar a fer dels Traginers una Diada entranyable, amb empenta, vitalitat i futur. Això seria sumar. Perquè és així, entre tots, que ho farem tot. Si ens hi posem tots alhora, amb un objectiu clar i per damunt de particularismes, els Traginers i Balsareny hi sortiran guanyant.

Sarment