Contes a la biblioteca

 

Hora del conte

El darrer dimecres de febrer vam comptar amb la presència de la companyia “Ninot i Nas” que van posar en escena un espectacle titulat Contes del nas, que consisteix en la narració de diferents contes acompanyats de música.

El narrador era el Nas Vermell, un pallasso que anava explicant històries amb l’ajut d’objectes com un sol, un núvol, un ratolí, etc. Com a escenografia de l’espectacle, hi havia un llibre gegant amb diferents il·lustracions relacionades amb les històries que s’anaven explicant. Així doncs, a mesura que avançava l’espectacle, el Nas Vermell anava passant les pàgines d’aquest llibre per ensenyar els dibuixos dels nous personatges i paisatges als nens/es.


 
D’altra banda, en aquest espectacle també hi apareixia el personatge del Noi Orquestra, el qual tocava vàries cançons relacionades amb els contes utilitzant diferents instruments com la guitarra, el tambor o el hang drum.

Quan el Nas Vermell era petit, el que més li agradava era que el seu pare li expliqués molts contes. Ara que s’ha fet gran el que més li agrada és explicar-los ell mateix i més encara si l’acompanya el seu amic, el Ninot Orquestra

La companyia Ninot i Nas va néixer com un grup de formadors amb la necessitat de fer arribar el teatre al públic infantil i juvenil. Finalment, aquesta inquietud es transformà en la creació d’una companyia professional que combina el teatre, la música i la dansa en muntatges frescos,  intel·ligents i divertits.

Va ser un espectacle de qualitat que vam gaudir grans i petits.

El darrer dimecres del mes de març esperem tenir puntuals a la cita de l’Hora del Conte al grup “La Tabola, que ens explicaran les “Històries de l’almanac”

En aquest espectacle hi intervenen una narradora i un músic amb una escenografia mínima: una catifa i dos tamborets. S’utilitza un petit teatret de cartró i un cistellet d’on sortiran els personatges.
 
La funció varia segons l’època de l’any, ja que consisteix a explicar l’estació de l’any –tardor, hivern, primavera o estiu– a partir de la seva meteorologia, ritme de la natura i de les tradicions. Així doncs, a l’hivern apareix el senyor Hivernàs i Nadal; a la tardor el senyor Carnestoltes i bolets, fulles i castanyes; a la primavera, dracs i flors i a l’estiu, sol i festes majors.

L’espectacle combina la narració de contes amb cançons narratives, endevinalles i jocs mimats acompanyat d’objectes, de petits titelles i de música en directe d’acordió, tarota o petits instruments.

Espectacle en petit format que busca constantment la participació dels espectadors per a que siguin els protagonistes actius de la història.

Les propostes que ens porten són històries de la natura: de les estacions de l’any, de la pluja, del sol, del dia i de la nit, del camp. En fi, històries que ens parlen del dia a dia del nostre planeta i de les nostres vides. La veu de Marta Catalán i un acordió diatònic tocat per Gerard Termes acosten les estacions i la consciència ecològica a grans i petits.

La Tabola és una associació que neix amb l’objectiu de generar i gestionar projectes vinculats a la Cultura Popular en tres vessants: activitats festives, saviesa popular i creació de xarxa. Els seus integrants són Marta Catalán i Gerard Termes. Marta Catalán ha estudiat Traducció i Interpretació a la UAB, i també té estudis de piano, cant tradicional i acordió diatònic. Gerard Termes és llicenciat en física i té formació com a músic. Té una estreta vinculació amb el món tradicional: gegants, bastoners i castellers, als que es va acostar de la mà de la gralla, el seu primer instrument.

 

Maria Jesús Rodríguez Melero
Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny